BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, July 13, 2009

Kerja Vs Study.....

Dari kiri dayah,yati,rizq and zura Bile duk menung2 ni teringat plak kenangan semasa bergelar mahasiswa Universiti Malaya..betul org cakap bile kite ngah belajar sibuk pikir alangkah bestnye kalau dah keje...tapi bile dah keje ni terasa la pulak seronoknye time belajar...Sekarang nie i dah dapat rasakan kebenarannye semua ni...time study rase bosan nye la study ni..mane tak nye...RUTIN NyE sePErTi di BawaH:- Hari yang ade clazz..... 1) Bangun tido seawal 6.45 pagi (kira pagi la jugak bcoz roomate i "yati" selalu bgn awal pd i n biase die keluar bilik tuk ke toilet dgn sengaja hentakkan pintu kuat2 supaya i terjaga....kejam betul :-( ) 2) Bangun mandi, solat subuh n bersiap untuk ke kelas...(sempoi je...jeans t.shirt n jaket..yang penting selesa) 3) Turun bawah berkumpul ramai2 yati,rizq,dayah n cT (mmg ngan diorg ni la jd teman tu pon klu kene hari klas yang same) kene jalan kaki ke kelas agak jauh la jugak lalu depan mahsa kolej n KFC...(budak2 mahsa kolej selalu pandang slek je kat kitorg,,,haha jeles la tu bcoz diorg sume kene pakai uniform yg putih marooon tu...kami bergaya habis) 4) sampai kelas selalu nye mesti lecturer dah start lecture ....(hehe penah jugak kene bebel ngan PN...eh lupe dah nama my management 's lecturer..teruk betul..) 5) Habis kelas haaaa tiba lah masa yg di tunggu-tunggu...makan time...(selalu order Claypot yee mee mmmmm sedapnye...teringat plak style mamak kan cafe tu..."mee GoReng SiapPP!!!! smpai dlm kelas pon blh dgr pastu mule la terus berkeroncong perut) 6) Balik jalan kaki lagi............lalu kat fakulti Ekonomi..harap hari2 jalan kaki tp badan makin gemuk jugak..(time ni la merepek2 si yati rizq dayah n i jugak la...buat cerita mcm2 siap ngan aksi skali...hehe semate2 nak hilang kan tension jalan kaki..huhu) 7)sampai bilik basuh baju tak pon tido....ZZZzzzzzzzZZZ hobi... 8) Bangun Mandi 9) Tengok tutorial yang kene wat...wat keje ckit tapi borak yang banyak....(time ni best la jugak dgn gelagat Oya...bercerita sungguh2..ade2 je die...i n yati tukang gelak je..) 10) Sleep time.......(continue hari esok nye camtu la jugak) almost everyday)

Ni la my lovely Roomate Hari Xde Kelas Plak... 1) Bangun pagi lewat la ckit... 2) turun bfast (masa ni dewan makan masih sediakan makanan...tapi start sem baru ni dah tak lagi sediakan) 3) Mandi Basuh Baju....duk lepak kat bilik baca majalah, yM, Borak2, tp biasenye mesti melekat kat meja study je...buat tutor, study 4 kuiz, tak pon wat aasignment yang menimbun... ni tak termasuk ngan , kuiz nye, test nye, huhhhhh letih sgt2 rasa nak meraung.....masuk mggu final exam lagi la teruk...nak korek hidung pon tak sempat lagi eeeee.....geram pon ade... penah satu hari nak solat zohor sampai lupe niat solat teruk betul ....siap tanye yati mcm mane niat solat...haaa punye la takutnye nak exam....huhu ALANGKAH TENSIONNYE HIDUP SEBAGAI SEORANG MAHASISWA..... Tanggal 27 mei 2009................ Dengan rasminye i telah di beri tanggungjawab kepada agama bangsa dan negara (Ceh poyo giler) apabila menandatangani surat akujanji sebagai penjawat awam dalam sektor kerajaan....as a goverment auditor...masa ni terasa sedih, terharu pon ade coz status dah begelar pekerja bukan lagi student..ini bermakne tanggungjawab yang dipikul lebih berat..(tp pas ni i continue smule my study tp mungkin secara part time je)..haaa yang paling memilukan i....i di posting ke Kuching, Sarawak...fuh gugur jantung bl bace surat penempatan..(ape lagi...nangis la...i ni mmg minah airmate klu nak tau,,sape yg rapat ngan i je tau... kan yati kan? hehe) ini bermakne i kene tinggal kan family, my Boo and all my frend..huhu...start pada saat ini lah bermulanye hidup i sebagai pekerja.... 1) Bangun pagi kul 5.45a.m n bersiap.. 2) Kuar rumah tunggu van amek 6.45 (di sarawak waktu mcm ni dah cerah macam kul 7.30 kat semenanjung) 3) G kerja....Meeting, taklimat,kursus (pegawai baru semua belum dapat kerja...pas ni teruk la jugak ngan kajian n audit yang menimbun) 4) Kul 5 balik kerja... 5) sampai umah siap2 mandi n tido 6) keesokan rutin yang sama..... Baru ku sedar kehidupan sebagai seorang student lebih menyeronokkan....huhu...tapi bile dipikir2 sampai bile kite nak study kan..ramai lagi penganggur yang terdiri dari graduate..kira i ni bertuah jugak la coz rezeki tuk berkerja dgn gov ni dapat d mase usia yang muda ni...ade sorg sis tu dah 8 tahun minta gov tapi tak dapat2..ape pon skang i enjoy with my work...n skang ngah belajar bahasa sarawak...nanti balik semenanjung blh la cakap sarawak biar korg sume tak paham haha...peluang yang ade kat negeri org ni akan ku manfaat kan sebaik mungkin termasuk merayap ke seluruh kuching haha..pic kat bawah ni menunjukkan i yg semakin blh menerima kenyataan menetap di tempat org............ kepada kawan2 ku...hargai lah kehidupan sebagai seorang student....best sebenarnye...jgn bosan jgn tension... ok nanti kite jumpe lagi bye bye

2 comments:

salfaizura said...

Khas buat teman2 ku kolej 9 terutama yati riqz dayah oya fera ct....baca k

SHINA said...

zura.. zura.. zura.. jauh nye terpelanting.. follow blog org k..